Het voordeel van Chiazaad op je fitness doelen

Wanneer de meeste mensen het woord chia horen, is het eerste wat in ze opkomt, die domme, kleine potplantjes in de vorm van een hond of Homer Simpson.

Maar eigenlijk is het zo dat de oude Azteken, de Inca’s en de Maya’s het chiazaad al gebruikten vanwege haar geneeskrachtige eigenschappen en omdat het een belangrijke energiebron is en daar hadden ze zeker een punt, zegt Diana Allen, een klinisch voedingsdeskundige en de auteur van Chia Seed.

Het wordt vaak vergeleken met lijnzaad en alhoewel het veel kleiner is dan lijnzaad, bevat chia twee keer meer eiwitten dan de meeste zaden en vijf keer meer calcium dan melk. En daar komt nog eens bovenop dat het ook zeer hoge niveaus van omega-3 en omega-6 vetzuren, oplosbare vezels, kalium en antioxidanten bevat, dus naast je eiwitpoeder is dit een goede bron van nutriënten.

Dus wat kun je er dan mee doen? Chiazaden kunnen in de meeste supermarkten in kleine zakjes of blikjes worden gekocht en tijdens het koken kunnen chiazaden het voedsel dikker maken en meer voedingsstoffen aan een gerecht toevoegen, zonder dat het ook meteen voor extra calorieën zal zorgen. “Het is erg sappig en mild” zegt Allen “en het leuke is dat het de smaak van andere voedingsmiddelen niet beïnvloedt. Je gebruikt het dus eigenlijk gewoon als een aanvulling.”

Chiazaad recepten met eiwitten

Hier zijn drie eenvoudige manieren om wat chiazaden in je dieet op te nemen, plus twee makkelijke recepten met chiazaden uit The Chia Seed Cookbook.

1. Havermout met chia.

Chiazaden absorberen water of melk en daarom is het toevoegen van deze zaden een geweldige manier om een ​​kom havermout te verdikken, terwijl je meer vulling toevoegt wat je langer zal verzadigen. Je kunt direct een eetlepel zaden aan je gekookte havermout toevoegen of je kunt er eerst een soort ‘gel’ van maken door ze eerst in ongeveer 200 milliliter melk of amandelmelk te laten wellen. (Ben je niet zo’n liefhebber van havermout ? Je kunt ook om je ontbijt een boost te geven de chiazaden over ontbijtgranen of wat yoghurt strooien). Voor een kortingscode body en fit kun je hier kijken.

2. Chia Fresca.

De Mexicanen hebben al eeuwenlang hun eigen versie van limonade en dat is de Chia Fresca. Om het te maken, voeg je gewoon een eetlepel chiazaden toe aan een glas met ongeveer 220 milliliter water en dan zoet je het vervolgens met een theelepel agave nectar of stevia. Laat het 10 tot 15 minuten staan of totdat de zaden de vloeistof volledig hebben geabsorbeerd en volgezogen zijn.

3. Chia smoothies.

Wanneer het wordt gemengd met melk of water en 200 gram vers of bevroren fruit kan één eetlepel chiazaden meer dikte toevoegen aan je smoothie en natuurlijk niet te vergeten ook een dosis gezonde vetten, vezels, eiwitten en antioxidanten en beste-eiwitshake kortingscodes heeft meer informatie over deze type supplementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *